Augusztus elején néhány napig nem tudtunk Titeket vendégül látni, mivel egy lakóautóval Észak-Csehországban kalandoztunk négyesben. 

Következzen egy kis élménybeszámoló! Csehország magyarok által kevésbé látogatott tájain jártunk, a 10 nap alatt egyetlen egyszer hallottunk magyar szót egy bevásárlás során, de sajnos az angol nyelvvel sem boldogultunk mindenhol, így maradt az activity és a szarvasi származásnak köszönhető „tót nyelvtudás”.

LEDNICE

 Első úticélunk Lednice volt, ahol a Lichtenstein család által emelt kastélyt jártuk be. Az Unesco világörökségi listán is szereplő látványos, neogótikus épület egy csodás angolparkban fekszik, ami már önmagában is megérdemel egy látogatást. Sokak szerint ez a számos cseh kastély közül a legszebb, amit még nem tudunk teljes bizonyossággal kijelenteni, hiszen nem láttuk az összeset, de az biztos, hogy lenyűgöző a mind kívülről, mind belülről maradéktalanul rendben tartott és az egykori pompát tükröző mesekastély. A nyugati szárny mellett egy öntöttvas szerkezetes, hatalmas üvegfelületekkel rendelkező romantikus pálmaházat is felfedezhetünk, amely több száz egzotikus növénynek ad otthont. 

 

A Lednicei kastély

     

A kastély és az üvegház az angol park felől

  

A könyvtár csigalépcsőjét egyetlen hatalmas tölgyfából faragták

  

Arra kell menni! 🙂

 

A kastély belülről is igazán impozáns

   

A kastély vízköpői:

 

A pálmaház is csodás volt:

 

Bár Csehországot a söreiről ismerjük inkább, érdemes a boraikat is megkóstolni. Lednicén az Annovino pincészet által üzemeltetett stellplatzon szálltunk meg, ahol a hangulatos teraszukon mi is ezt tettük.

 

 

RUMCÁJSZ, MANKA ÉS CSIBÉSZKE NYOMÁBAN

Utunkat ezután Jicin felé vettük, ahol a Rumcájsznak szentelt múzeum egy kissé csalódást okozott, mivel egy kicsit komolyabb tartalmat vártunk tőle. A másfél szobácskányi épület nem kínál túl sok látnivalót, de a gyerekek felfedezhetnek néhány érdekes játékot. A város emblematikus látnivalója azonban a Rumcájsz történeteiben is megjelenő óratornyos kapu, ami egykor városkapu volt. A Valdická Brána az 1500-as évek második felében épült és a benne található 156 lépcső leküzdése után innen gyönyörködhetünk a város és a környező táj látképében.

Rumcájsz Múzeum

 

 

 Valdická Brána

 

 

Jicin címere a városkapun

 

 

Látkép a toronyból

 

 

A rajzfimben Rejtekadó erdőként szerepel Rumcájsz és családjának otthona, amely a valóságban nem létezik. Helyette azonban a környéken felfedezhetjük a mesébe illő Porladó-sziklákat, ahol mesebeli alakú homokkősziklák magasodnak. Az egész napos, kimerítő túra során fantasztikus látványban volt részünk, hiszen a homokkősziklák mind különleges alakúak, ezért is van szinte mindegyiknek saját neve – pl. olyan, mint a Támaszkodó-torony vagy a Hegyi-imádság. De jártunk itt egérlyukban is, ahol tényleg kisegérnek érzetük magunkat, hiszen alig fértünk át a sziklák között. Le-föl lépcsőztünk a sok helyen csak egy méter széles, szűk hasadékokban, álmélkodva bolyongtunk a mesebeli fenyvesekben.

A Porladó-sziklák:

 

 

JABLONEC

Ha már ezen a vidéken jártunk, muszáj volt egy napra ellátogatnunk Jablonecbe, ami a cseh gyöngygyártás őshazája és fellegvára. Néhány órát az Üveg és Ékszer Múzeumban töltöttünk, ahol nemcsak az üveggyártás történetét, eszközeit ismerhettük meg, hanem számos különleges, vagy éppen meghökkentő ékszerben is gyönyörködhettünk. A múzeum legalsó szintjén egy hatalmas karácsonyfadísz gyűjtemény várt ránk, ahol a delfintől az oroszlánon keresztül a McDonald’s-os poharakig szinte minden formájú dísz megtalálható. Nem biztos, hogy mindegyiket szívesen tenném fel az ünnepi fára, de érdekes volt látni. A nap többi részét egy „gyöngyboltban” töltöttük, ahol alig néhány óra alatt sikerült néhány kilogramm gyöngyöt összeválogatnom, megkönnyítve ezzel pénztárcámat. 🙂 Köszönet családomnak a türelmükért! Viszont ígérhetem, hogy szebbnél szebb ékszerek készülnek majd, amelyek helyet kapnak a Szalmaportán.

Üveg és Ékszer Múzeum

 

DOLNÍ MORAVA

Utunk következő etapja során Dolní Moravát fedeztük fel. Itt található a világ leghosszabb gyalogos függőhídja a Sky Bridge 721. A Kralicai-havasokban felépített híd neve a hosszúságára utal, ugyanis 721 méter hosszan vezet át két hegycsúcs között, legmagasabb pontján 95 méterrel a föld felett. Tériszonyosoknak nem ajánlom, ugyanis ha átlépsz a bejáraton, nincs visszaút, ugyanis a híd egyirányú. Cserébe lenyűgöző látványban lesz részed. Néhány méterre innen egy másik futurisztikus építményt találhatunk, a Sky Walk elnevezésű kilátót.  A messziről, de még közelről is egy nagy gombolyagnak látszó konstrukció legfelső szintjére körkörös, spirál alakban vezet fel a kényelmes, lépcsők nélküli fajárda, összesen 710 m hosszúságban. A kilátó belsejében 100 m hosszú, kis ablakokkal tűzdelt, zárt acélcsúszda áll, amit Fruzsinak természetesen ki kellett próbálnia! A kilátó legtetején egy hálós teraszon próbát tehetünk, hogy mennyire bírjuk a magasságot. Jelentem, mi bírtuk, még akkor is, ha egy sámlin is képes vagyok szédülni!

Sky Bridge 721

Látvány a hídról

 

 A távolban kivehető a függőhíd

 

Visszanézve

 

A hídon

 

 

Alattunk a fenyves

 

Tériszonyosoknak nem ajánlom

 

Távolban a Sky Walk kilátó

 

A 100 méteres csúszda

 

A kilátó tetején a hálós teraszon

 

 

Innen már hazafelé vezetett utunk, ami közben még egy lednicei megállót beiktattunk. Színes és változatos volt a Csehországban töltött 10 napunk…