Bár a Szalmaporta még téli álmát alussza, mi már lelkesen dolgozunk a háttérben.

Szarvas - Sárarany Szalmaporta

   Sárarany Szalmaporta – szívek

Ez a szürke, hó nélküli tél minket is lehangolt kicsit, ezért szerettünk volna mosolyt csalni minél több ember arcára. Így készítettünk 50 darab szívecskét szalmából, amit elrejtünk Szarvas különböző pontjain Bálint napján, hiszen játszani jó! Mindegyikre kerül egy-egy pozitív üzenet, hogy elűzzük a rosszkedvet.

Lelőhelyek a teljesség igénye nélkül:

  • Könyvtár 
  • Fahíd
  • Tourinform iroda
  • Egészségház
  • Posta
  • Benzinkutak
  • Cervinus Teátrum
  • Wéber Anna és lányai Varróműhely
  • Szent Klára Gyógyfürdő
  • Magdaléna Élet-Virág

Be kell valljam, hogy az ötlet nem tőlem származik. Pár éve hallottam egy hasonló akcióról, ahol egy horgolt figurákat készítő hölgy 100, 500, majd a harmadik évben 1000 darab horgolt szívet rejtett el Budapest utcáin. Bővebben itt olvashatsz róla. Annyira megtetszett ez a játék, hogy megfogadtam, én is meg fogom csinálni Szarvason, hogy itt is hirdessem a pozitív gondolkodás, az egymásra figyelés fontosságát.

Szóval játssz velünk és járj nyitott szemmel Bálint-napon! Kérlek, ha megtalálsz közülük egyet, akkor jelezd felénk e-mailben egy fotóval a hello@szalmaporta.hu címen, vagy a Facebook oldalunkon keresztül itt! Köszönjük!

Sárarany Szalmaporta Szarvas

      Bálint-nap – szalma szívek

Mit is ünneplünk ilyenkor?

Bálint-nap története:

A februári virágajándékozás a III. században élt püspök, Szent Bálintnak, azaz Valentin nevéhez kötődik. Valentin hithű katolikus püspök volt, aki kiállt az emberek jogaiért. Az uralkodó II. Claudius azon a véleményen volt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiaknak, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Amikor II. Claudius rájött az árulásra, bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: ”A Te Valentinod.”

A legenda évszázadokon át fennmaradt és a XIV. században Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Az angolok viszont már 1446 óta tartják a Valentin-napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Azóta pedig már szinte a világ összes országában elfogadott ünneppé vált.

A magyar néphagyományban a Bálint-naphoz népi babonák, jóslások tartoznak, de ajándékozás nem. A szokások jelentős része a párválasztással kapcsolatos, a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját.

Forrás: itt

Legyen csodás napod!

Dóri