Isten hozta a Szalmaportán!

Kerüljön beljebb, és ismerje meg a magyar népművészet és népi iparművészet általunk készített alkotásait, fedezze fel a portánk nyújtotta lehetőségeket!

Örömünkre szolgál, ha vendégül láthatjuk!

a Maczkó család

A bemutatkozásunkat a mi igaz mesénkkel kezdjük.

…..Egyszer volt, hol nem volt, a Körösökön túl, a híres-nevezetes történelmi Magyarország közepén, éldegélt a Maczkó család 3 tagja. Hosszú éveken keresztül álmodoztak egy házikóról, melyben berendezhetnék kézműves házukat. Szerették volna megmutatni mihez is értenek: ez a szalmafonás és a gyöngyfűzés.

Mentek-mendegéltek, mikor is egyszer – pontosabban 2009 májusában – ráleltek a megfelelő portára Szarvas-Ezüstszőlőkben. A tanya hangulata egyből elvarázsolta őket, majd összenéztek, és rögtön tudták megtalálták amit kerestek. Szorgos hangya módjára építgették, szépítgették Szalmaportájukat. Eközben megismerték a falazás, tapasztás, meszelés, sőt még a kemence fűtés titkait is.

Így elnyerték méltó jutalmukat – a királyság fele és a királylány keze helyett – beteljesült az álmuk. Eddig volt mese volt,….. vagy még sem…..??!! Aki nem hiszi, járjon utána!

A szereplők Önt is szeretettel várják a Sárarany Szalmaportán, ahol a mese még ma is íródik.

No, de komolyra fordítva a szót, a Szalmaporta egy családi vállalkozás, melyet hárman álmodtunk és valósítottunk meg:

Maczkóné Veronika, az Édesanya, a szalmafonó

” A szalmafonás alapjait – az esőcsiga fonást – még gyermekkoromban egy idős nénitől tanultam, és ekkor még nem gondoltam, hogy később a szenvedélyemmé válik. Ebből a sokak számára semmitmondó egyszerű anyagból, amit a téli hó takargatott, a tavaszi eső nevelt és nyári nap sugara érlelt sok szépséges tárgyat lehet készíteni, melyeken visszatükröződik a természet gondoskodása, az érlelő nap fénye, arany színe.”

 

 

 

Maczkó Dóra, a leány, a gyöngyfűző:

„Az évek során kipróbált kézműves ágak közül a gyöngyfűzés fogott meg leginkább, mely számomra utazást jelent a színek és formák világában. A hagyományos magyar motívumkincset szívesen vegyítem a modern formavilággal, ékszereimben megjelennek az ásványok, csipkék, féldrágakövek.”

 

 

 

 

 

 

 

és

Maczkó Ferenc, az Édesapa, aki mindenben segíti, támogatja családját és az álom megvalósulását.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés