Füveskert:

A Szalmaporta udvarában egy különlegesen kialakított Füveskertben több mint ötvenféle gyógy- és fűszernövény kapott helyet. Az itt tett séta során megismerheti a zsálya, méhbalzsam, ánizsmenta, vagy a levendula semmivel össze nem téveszthető illatát, megnézheti, hogy hogyan néz ki az articsóka, a galagonyabokor, vagy éppen az alkörmös, de a cserszömörce is igazán fenséges látványt nyújt virágzáskor. Mindeközben néhány szóban ismertetjük növényeink tulajdonságait, felhasználásukat, gyógyhatásait.

Articsóka

Található a kertben eper-, alma-, és gyömbérmenta, citromillatú kakukkfű, lila bazsalikom, oregánó, melyek színükkel és illatukkal is kápráztatnak. Napjainkban sok gyógynövényből előállított készítmény, tea használatos, azonban az alapanyagként használt növény nem ismert. Ilyen például a fekete nadálytő, echinacea, körömvirág, melyek nálunk mind megtalálhatóak. Élelmiszerekben gyakran találkozhatunk a homoktövissel, de azt már kevesen tudják, hogy ez egy nagyon szúrós, narancssárgás bogyókat termő cserje, ami szintén helyet kapott Füveskertünkben.

Kunkori fokhagyma

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a rozmaringot a magyar források a 16. sz. második felétől említik először. Előbb füstölőszer, majd főzött illatszer („víz”) készült belőle, ami a XVII. században „aqua reginae Hungariae” (’magyar királyné vize) néven Európa-szerte használt előkelő illatszer volt. A középkor végén a tisztaság és szűziesség jelképe és a menyasszonyi koszorú legfontosabb elemévé vált. Jelentősége és tekintélye a XVIII. század végétől hanyatlott, visszaszorult a parasztkertekbe és a parasztházak ablakaiba, napjainkban azonban ismét reneszánszát éli. Egy tudományos kísérlet szerint a rozmaring szagolgatása javíthatja a memóriát és fokozhatja az intelligenciát, valamint a koncentrálóképességet.

Ha szeretné kipróbálni ezt a hatást, látogasson el a Szalmaportára és tegyen egy „aroma túrát” Füveskertünkbe, szeretettel várjuk!

 

A Füveskert múzeumi belépővel ingyenesen látogatható.

Mentés