Múzeum:

A szalmát, mint alapanyagot sokan haszontalannak és értéktelennek tekintik, amiből legfeljebb kalapot, vagy néhány karácsonyi dekorációt lehet készíteni. Ha ellátogat hozzánk, bebizonyítjuk, hogy ez az egyszerű és nemes matéria számtalan különleges tárgy alapanyaga lehet.

A majdnem egy évszázados tanyaépületben több száz szalmából készült darab került kiállításra, melynek szinte mindegyike saját alkotás. Megismerheti ezen egyszerű anyag felhasználási módját a magyar népi kultúrában, így a szalmakalapvarrás titkait, az aratókoszorúk történetét. Mivel az évek során számos külföldi mestertől is tanulhattam, a magyar hagyományok mellett bemutatjuk, hogy Európa különböző országaiban milyen tárgyakat készítenek szalmából. Ugye nem is gondolná, hogy Svájcban a századfordulón több falu „szalmacsipkék” készítésével kereste a kenyerét? Ezt a különleges technikát is megismerheti, ha részt vesz tárlatvezetésünkön. Ezzel a módszerrel készült a menyasszonyi fátyoldíszünk és csokor, különleges kitűzők, legyező és több ékszer.

A mai Szerbia területén, Tavankút környékén nagy hagyománya van a háromdimenziós szalmaképek készítésének. Ottani mesterektől tanultam a „vasalásos” technikát, mellyel elkészítettem a magyar koronázási ékszerek pontos másait szalmából, Szarvas város címerét, illetve a magyar címert. Ezeket is megtekintheti kiállításunkon.

 

Ha megtetszenek portékáink, kedvére válogathat termékeink között. Az eladásra szánt darabok között talál baglyos hűtőmágnest, szalmával díszített ceruzát, állatfigurákat, hátizsákot…

 

A Szalmaporta kiállításán egy másik alapanyag is megjelenik, ez a gyöngy. Láthatóak a hagyományos magyar népviselet kiegészítőjeként hordott ékszerek, az általuk ihletett, de ma is hordható darabok, valamint a jelenlegi trendeket követő nyakékek, fülbevalók. Ezek mindegyike szintén saját alkotás, melyek egy része meg is vásárolható.

 

Ha felkeltettük érdeklődését, tegyen látogatást a Szalmaportán, szeretettel várjuk!

Belépőjegy: 1200 Ft/fő, 10 fő felett 1000 Ft/fő